Thursday, December 16, 2010

untuk budak2 yg lahir tahun 80an yehaaa...

hehehe tadi saje tgk entry2 lama...rase macam nak share balik entry2 dlu..best jugak kan hahaha...untuk bacaan pada masa lapang...enjoy...sure korang teringat balik zaman2 skolah dulu...

tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:

* kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats,Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forgetNinja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

* berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawanwarna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua katseblah...ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastubunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yangberlubang, kene laa tampal.ni sure korang igt...

* program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 timetuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

* cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukultapak tangan...kan?

* semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

* Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgnfamily. ni for those yg dok KL laatime skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atauPallas Jazz.ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stokingtebal laaa...

* internet? email? mendalah ape tu?CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, DingDang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warnawarni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.tak dilupakan, 'Ti Kam'.

* bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlmclass.tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apekkat luar skola tuh...lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kitapegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluarawal..

* lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batangaiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 colortu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

* lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni.baling2 kapur laa.hmm...

* udak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88.skarang digelar 'remaja'.bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are theChildren...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlifenyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

* bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.AIDS wujud sejak diorg lahir.CD pun wujud time diorg lahir.Michael Jackson dah putih dah time tu.Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...

* dan diorg skarang tak reti nakswitch on TV kalau xde remote control.dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpahandphone...hmm...

jom kite check, kite ni dah tua ke:
1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je
4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone
5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembangpasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2,nakal2 dulu...
7. last skali, bile dah bace benda ni, korang akan terpikir utk forwardkand kt member2 lame korg. Sure diorg suke punye laa...macam aku gak..aku forward kan dari email kawan aku kasi ni wakaka

heheheYaa, kite pun dah semakin tua!!Teringat zaman2 dulu kan?

Cheers to the 80s babies!!!

2 comments:

nadzirah aqilah said...

hahaha.. betol lah.. giler senyum sorg2 baca benda... rindu la plak suasana mcm tu.. cepat betul peredaran budaya kan.. hehehe

zianazone @ appleijo said...

hahaha dan dah lama jugak kita tinggal kan zaman psekolahan ekk..wahhh windu nya kat zaman sekolah dlu huhuhu