Tuesday, November 16, 2010

nikmati hidup dengan lebih baik

slmt tgh malam fren..td sy ada baca harian metr0..s0 nampak lah entry ttg tip2 ni..so sy apa lagi..type ar kat sini..untuk kongsi dengan semua..manalah tahu kan..ada yg bz tak sempat nak baca surat khabor pun hari ni ekk hehehe..cite nya gini..

bebanan kerja setiap hari nyata menambahkan tekanan..berikut beberapa langkah yang boleh diikuti untuk menjaga diri sekaligus menikmati kehidupan dengan lebih sehat..

Makan Bersama Keluarga  
perbualan ketika menikmati makan bersama keluarga bleh membantu mengekalkan hubungan erat ahli keluarga (hehehe yg ni bagus gak..tapi kalau makan sambil borak..silap2 boleh tcekik wo0 hehehe)


* Melatih Diri Untuk Mengamalkan Pernafasan Secara mendalam
duduk tanpa menyilangkan tangan dan kaki. bawa diri untuk bertenang dan bernafas secara mendalam daripada bahagian perut, kemudian, lepaskan nafas keluar sebanyak mungkin dan rehatkan otot ketika melakukannya. fasa menghembuskan nafas seharusnya lebih panjang daripada fasa menarik nafas. misalnya, jika bernafas dengan kiraan empat, cuba menghembuskan nafas dengan kiraan enam. (haaa korang tarik nafas tu lepas elok2 ekk..jangan tent0t udah arr tau..org suruh lepas kan nafas..takot nanti angin lain plak yg kuor eyyeekkk)


* Ketawa
ketawa boleh mengurangkan tahap hormon tekanan. malah ketawa juga didapati dapat meningkatkan bilangan sel yang mengeluarkan antibodi dan meningkatkan keberkesanan sel-T iaitu komponen penting dalam sistem ketahanan tubuh. (jangan kata ketawa bleh kurangan kan hormon tekanan..ketawa jugak pnawar duka..ketawa jer bleh buat oorg happy..walaupun dalam hati Allah jer yg tahu huhu)


* senaman Regangan
senaman regangan bleh meningkatkan keanjalan tubuh. fleksibiliti daripada sudut fizikal membantu untuk meningkatkan fleksibiliti daripada sudut mental. regangan disarankan supaya dilakukan pada awal pagi dan kemudian bleh dilakukan sepanjang hari walaupun ketika bkerja. lebih penting, ia seharusnya dilakukan setiap hari (senaman mmg sangat bagus..tk bleh d nafikan lagi, saya skong 200%)


* banyak berjalan
kita bleh mempelajari daripada orang lain yang gemar berjalan terutama bagi budaya di sesetengah negara yang rakyatnya gemar berjalan kaki (wahhhh ini org banyak bjalan mesti sangat suka kan hehehe..manyak bjalan bleh buat hidup sehat gak hehehe walawei)


* kerap membersihkan diri dengan mengamalkan flos
bakteria di celah gigi bleh menyebabkan penyakit gusi yang mengakibatkan peningkatan sakit jantung dan strk, justeru itu, amalan melakukan flos pada gigi sememangnya baik untuk mengelakan masalah pada gusi dan gigi (huyoooo bahaya jugak lah bakteria aka taek gigi ni kan..ish ish ish bleh myebabkan sakit jantung dan strok huhuhu gila lah penangan taek gigi ni)


* dapat kan tidur yang mencukupi
tidur yang cukup membantu untuk menyokng fungsi ketahanan tubuh, menajamkan fikiran, mengurangkan proses penuaan dan membangkitkan semangat. (so yg suka titw lewat tu..kna rajin titow awal lah slepas ni ekk hehehe macam saya gak arr huhuhu)

No comments: